Terugblik
2020 Najaarsvergadering – Corona lessen
10/29/2020 | online

Het onderwerp is passend en van nu; lessen die we tot nu toe al geleerd hebben over / door Corona. Natuurlijk op het juridisch vlak.

Corona heeft voor iedereen gevolgen, groot en klein. Maar we leren veel! Over vrijheden, grondrechten en opnieuw discussiëren. Want één ding is zeker, alles wat er gebeurt zorgt ook voor de nodige controverses.

Op 29 oktober a.s. worden we tijdens de NVvIR Najaarsvergadering online meegenomen door sprekers die nauw betrokken zijn en zijn geweest bij onder meer de ontwikkeling van de Corona app. We worden meegenomen in de lessen die onderweg zijn geleerd en in de issues die zeker nog steeds niet zijn uitgekristalliseerd. Vanuit wetenschap en praktijk. De volgende sprekers hebben bevestigd: Ronald Prins, Gerrit Jan Zwenne en Brenno de Winter.

Mis het niet! Natuurlijk online, dus te volgen vanaf je eigen plek.

 

Het programma:

29-okt

 

NVvIR Najaar Corona lessen
Tijdstip Spreker Onderwerp
13:30 Ronald Prins Corona en andere virussen; de weg naar het digitale vaccin?
Wat doet Corona met hackers? Betekent meer thuiswerken meer risico? En wat over hackers in dienst van een buitenlandse mogendheid; Is het antivirus voor Corona, het vaccin, voor deze hackers online te vinden?

Wat doet een online virus eigenlijk? Werkt dat het zelfde als een virus op het menselijk immuunsysteem? Werkt ons menselijk lichaam als een zero trust network? En zijn we daarmee zelf het voorbeeld voor cybersecurity?

Ronald Prins neemt ons mee in deze vragen en geeft richting in een antwoord.

14:00 Vragen
14:10 5min-break – uitloop
14:15 Gerrit Jan Zwenne Corona controverses: Antwoord AP op COVID-19 outbreak
Hoewel toezichthouders om Nederland heen in de meewerk stand schoten en verklaarden dat de AVG niet in de weg stond aan (digitale) oplossingen het COVID-19 virus te bestrijden (zie bijvoorbeeld dit statement van de EDPS, schoot onze lokale toezichthouderde AP in de stress. Wel / niet mogen temperaturen, toch niet, toch wel? Ingewikkelde tijden en ook zeker geen pasklare antwoorden. Maar inmiddels wel een Corona app, nieuwe politieke overtuigingen en veel discussie over grondrechten met een grote groep wetenschappers voorop. Opnieuw blijkt dat we nog lang niet uitgepraat zijn over “privacy”, het onderwerp ‘bescherming persoonsgegevens’ roept de nodige controverses op niet in de laatste plaats door de informatie van de AP zelf. Een toelichting en licht in deze discussie door Prof. Mr. Gerrit-Jan Zwenne.
15:00 Vragen
15:10 5min-break – uitloop
15:15 Brenno de Winter Coronamelder.nl
Digitale middelen kunnen helpen bij de bestrijding van het coronavirus. Het ministerie van VWS ontwikkelde de app CoronaMelder. Deze app meldt of u in de buurt bent geweest van iemand die na een test corona blijkt te hebben.

Brenno de Winter was erbij en deelt zijn ervaringen.

15:30 Vragen
15:45 5min-break – uitloop
15:45 Panel talk Vragen / discussie / napraten
16:00 Borrelpraat (15 min. uitloop)
16:30 Einde

 

 

 

Word lid voor € 45 per jaar

(studenten € 25)

Lid worden Meer informatie